UUlug de website voor de Linux user group van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht

Linux

Wat is linux?
Wat kan ik met linux?
Hoe kom ik aan linux?

Wat is linux?

Linux is een besturingssysteem voor de computer. Je kan Linux bijvoorbeeld in plaats van, of naast, MS Windows gebruiken. Linux wordt niet gemaakt door een bedrijf, maar door vrijwilligers over de hele wereld. Deze vrijwilligers communiceren via het Internet, en kunnen op die manier samenwerken. Deze manier van ontwikkeling heeft een aantal voor- en nadelen tot gevolg. De voordelen zijn:

  • Stabiliteit. Doordat iedereen de broncode in mag zien, worden bugs snel gezien en gemaakt. Er zijn veel mensen die nieuwe versies van Linux testen, waardoor het stabieler is geworden dan bijv. MS Windows.
  • Snelheid. Doordat zoveel mensen aan Linux meewerken, kunnen veel meer goede ideeen gecombineerd worden. Als iemand ziet dat een bepaald gedeelte sneller kan stuurt hij die verbetering op, en kan dit in de 'officiële' Linux versie gestopt worden.
  • Veel applicaties. Omdat linux geen commerciële doelen heeft kunnen veel applicaties met elkaar op 1 CD gezet worden. Als je al die applicaties van een commerciële ontwikkelaar zou kopen, ben je al gauw € 5.000 kwijt.

De open-source manier van ontwikkelen heeft ook enkele nadelen:

  • Ingewikkeld. De mensen die Linux en Linux-applicaties schrijven zijn erg ervaren computergebruikers, en hebben dus niet direct een reden de applicaties erg eenvoudig te maken (ze hoeven het niet te verkopen). Dit is wel aan het veranderen: Free Software ontwikkelaars vinden het belangrijk dat Free Software voor iedereen binnen het bereik ligt, dus wordt nu ook moeite gedaan Linux meer toegankelijk te maken. Het gnome project is hier een voorbeeld van.
  • Weinig commerciële software. Voor Linux is lang niet zo veel commerciele software beschikbaar als voor Windows. Vooral Microsoft software is haast niet beschikbaar voor Linux. Office 97 voor Linux kan je dus vergeten. Het goede nieuws is dat er wel steeds meer commerciële software bijkomt. Al langere tijd waren bijv. WordPerfect, Netscape en Mathematica beschikbaar voor Linux. Nu komt daar nog meer software van Corel en Lotus bij. Ook steeds meer spellen komen voor Linux beschikbaar.
LinuxDot
    RSS feed temporarily unavailable...
 
Zoek op dmoz.org
© 2004 UUlug. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds.